Tone Ness på Nordre Nes gård i Sauherad er en av fem produsenter av økologiske epler i Telemark. De siste årene har hun opplevd merkbart større etterspørsel, og nå vil trolig mange flere eplebønder legge om til økologisk.
Nå er økologisk i ferd med å bli et stadig viktigere produkt på fruktlageret i Gvarv, Telefrukt. I fjor hadde vi problemer med å dekke etterspørselen, sier Ness.
– Jeg håper vi klarer målsettingen. Men det er en utfordring å drive økologisk, så selv om vi får høyere pris per kilo enn konvensjonelle epler, så er vi mer utsatt for skadedyr og usikre avlinger, sier hun.
Nordre Nesgård har totalt 84 mål epler. 16 mål er økologisk, mens 37 mål er i karens. Det kreves normalt 3 år karens for å legge om fra konvensjonell til økologisk drift.
– Karenstiden brukes til å få ut alt som er av sprøytemidler og kunstgjødsel, sier hun. Hennes mål er at hele gården skal legges om til økologisk i årene som kommer. Ved siden av epler er det også kornproduksjon på gården.
I fjor leverte hun 11 tonn økoepler. Et tall som vil stige i årene fremover. Førstesorteringseplene får hun best pris for, men annensorteringseplene er også svært brukbare - til saft.
Tone Ness leverer også både epler og saft direkte til Økoprodusentlaget i Vestfold og Telemark, www.grontretthjem.no
Eple 'Katja' Malus Malus |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar