torsdag 25 november 2010

knock knock who's there? Tyttebær!

Lägg till bildtext


Som et fast innslag til mange norske middager er tyttebær.
Tyttebær er en populær klassiker til søndagsmiddagen. De små røde bærene ligner på rips, men smaken er relativt syrlig og litt bitter.Nyrørte tyttebær er en delikatesse i det norske kjøkken og er nydelig til kjøttretter og vilt. Tyttebær kan også brukes til å lage saft, i bakverk og desserter og selvfølgelig til trollkrem, rørt med sukker og eggehvite.

Rørte tyttebær

Rørte tyttebær er en klassiker til søndagssteken, men hvorfor stoppe der? Server det til kjøttkakene, reinskavet og biffen også.
Oppskrift?



1 kg bær
400-500 g sukker

Rens og skyll bærene. Bland bærene med sukker og rør med sleiv eller visp til sukkeret er oppløst. Knus noen bær, men ikke alle, det blir lekkert om du lar noen være hele. Hell på steriliserte glass. Det du ikke planlegger å bruke med en gang, kan du med fordel dypfryse. Da holder det seg friskt og godt lenge.


Næringsinnhold

Tyttebær er en kilde til vitamin E, kostfiber og antioksidanter (fytokjemikalier). I tyttebær finner vi mye av naturens eget konserveringsmiddel, benzosyre.

Helseeffekt

Tyttebær er fast følge til både vilt og kjøttkaker. Tyttebæret er svært rik på antioksidanter og et sunt tilbehør til maten. En av antioksiantene i tyttebær er vitamin E, men tyttebær er proppfull av andre antioksidanter også. Derfor finner vi det lille bæret høyt oppe på antioksidantlistene. Vitamin E er en fettløselig antioksidant som er en viktig del av cellemembranene. Her sørger det for å holde fettet mykt og fleksibelt ved å forhindre at fettet harskner. Vitamin E er også nødvendig for immunforsvaret, og det kalles for foryngelses- og fruktbarhetsvitaminet. Antioksidanter generelt forebygger kreft og hjerte- og karsykdommer. Benzosyre gjør at tyttebærene holder seg svært lenge, og motstår mugg. Dette konserveringsmiddelet brukes dessuten i næringsmiddelindustrien for å øke holdbarheten på maten. Kostfiber fremmer god fordøyelse og en sunn tarm.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar