torsdag 25 november 2010

Knock knock who´s there. Its me Rubus chamaemorus ( Multe )

Finnmarks fylkesblomst., blomst i Nessebys kommunevåpen, skogens gull og konge av alle bær!

Selv om ferske multer har sin storhetstid på høsten, dukker de opp igjen som nasjonaldesserten multekrem ved juletider.
Multen er så vanskelig tilgjengelig, og kun i en kort periode i løpet av høsten, gjør den spesielt ettertraktet.

Multer er nydelige å spise naturelle, men mange foretrekker å søte dem litt før de serveres .

Næringsinnhold

Multer er en utmerket kilde til vegetabilsk vitamin A i form av betakaroten, samt til vitamin E, C og kostfiber. Dessuten har multer et bra innhold av andre antioksidanter. Bærene er også en kilde til B-vitaminet folat.

Helseeffekt

Multene får fargen sin fra antioksidanter, hovedsakelg karotenoider. Mange av disse karotenoiden kan omdannes til vitamin A i kroppen ved behov, mens andre fungerer som fettløselige antioksidanter som beskytter det umettede fettet i cellemembranene og andre stoffer i kroppen. Vitamin A er viktig for synet, huden og fosterutvikling. Multer inneholder den vannløselige antioksidanten vitamin C som ikke bare beskytter kroppen mot skadelige radikaler, men som også øker opptaket av jern fra tarmen, styrker bindevevet og bryter ned kolesterolet. Vitamin E er derimot en fettløselig antioksidant. Vitamin E er en viktig del av cellemembranene hvor det sørger for å holde fettet mykt og fleksibelt ved å forhindre at fettet harskner. Vitamin E er også nødvendig for immunforsvaret. Brukt vitamin E fornyes av vitamin C. Et kosthold rikt på antioksidanter fra frukt og grønnsaker forebygger kreft, reduserer risikoen for hjerte- og karsykdommer og en rekke andre livsstils- og aldersbetingede sykdommer. Kostfiber sørger for en sunn og velfungerende tarm.

Multekrem går aldri av mote!
Porsjoner 4st
Ingredienser:
4 dl kremfløte
5 dl multer
3 ss sukker
Slik gjør du:
1. Bland sukker og multer.

2. Pisk fløten til krem, og bland kremen sammen med multene. Man kan også bruke multesyltetøy, ca 3 dl.

3. Server multekremen med krumkaker
                                                               

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar