
Selv om ferske multer har sin storhetstid på høsten, dukker de opp igjen som nasjonaldesserten multekrem ved juletider.
Multen er så vanskelig tilgjengelig, og kun i en kort periode i løpet av høsten, gjør den spesielt ettertraktet.
Multer er nydelige å spise naturelle, men mange foretrekker å søte dem litt før de serveres .
Næringsinnhold
Multer er en utmerket kilde til vegetabilsk vitamin A i form av betakaroten, samt til vitamin E, C og kostfiber. Dessuten har multer et bra innhold av andre antioksidanter. Bærene er også en kilde til B-vitaminet folat.
Helseeffekt
Multene får fargen sin fra antioksidanter, hovedsakelg karotenoider. Mange av disse karotenoiden kan omdannes til vitamin A i kroppen ved behov, mens andre fungerer som fettløselige antioksidanter som beskytter det umettede fettet i cellemembranene og andre stoffer i kroppen. Vitamin A er viktig for synet, huden og fosterutvikling. Multer inneholder den vannløselige antioksidanten vitamin C som ikke bare beskytter kroppen mot skadelige radikaler, men som også øker opptaket av jern fra tarmen, styrker bindevevet og bryter ned kolesterolet. Vitamin E er derimot en fettløselig antioksidant. Vitamin E er en viktig del av cellemembranene hvor det sørger for å holde fettet mykt og fleksibelt ved å forhindre at fettet harskner. Vitamin E er også nødvendig for immunforsvaret. Brukt vitamin E fornyes av vitamin C. Et kosthold rikt på antioksidanter fra frukt og grønnsaker forebygger kreft, reduserer risikoen for hjerte- og karsykdommer og en rekke andre livsstils- og aldersbetingede sykdommer. Kostfiber sørger for en sunn og velfungerende tarm.
Multekrem går aldri av mote!
Porsjoner 4st
Ingredienser:
4 dl kremfløte
5 dl multer
3 ss sukker
Slik gjør du:
1. Bland sukker og multer.
2. Pisk fløten til krem, og bland kremen sammen med multene. Man kan også bruke multesyltetøy, ca 3 dl.
3. Server multekremen med krumkaker
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar